Marquesas archipel

Marquesas archipel

door Maarten van Dun

Hoe klein de eilandjes van Frans-Polynesië ook zijn, ze genieten grootse bekendheid dankzij klassiekers als Moby Dick die hier hun oorsprong vinden. Maar op Marquesas vind je meer kunst: kunstwerk, tatoeages en wilde paarden.

Vanaf zee rijzen donkere lijnen van Nuku Hiva uit het water. Het bergachtige Frans-Polynesische eiland is bedekt met een groene deken. De zee dringt het land binnen via de donkere grotten en spelonken, waar dolfijnen in en uit zwemmen. Aan het einde van de wereld ligt een woest eiland met bijzondere tradities.

ZELF NAAR Frans-Polynesië?

Bekijk alle 6 reizen naar Frans-Polynesië

Goed verborgen, in het hart van de Grote Oceaan, liggen eilanden die al sinds de negentiende eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht op avonturiers en kunstenaars hebben. De Franse kunstenaar Paul Gauguin schilderde er en schrijver Robert Stevenson bezocht de eilanden voordat hij zijn beroemde boek Schateiland schreef.

Moby Dick

Robert Melville, de schrijver van Moby Dick, kwam tijdens zijn zeiltocht door de Pacific rond 1840 naar Nuku Hiva, het grootste eiland van de Marquesas-archipel. Hij schreef in zijn reisverslag: 'Terwijl we op enige afstand langs het eiland zeilden, vingen we een glimp op van bloeiende valleien, diepe laagtes, watervallen en golvend oerwoud; hier en daar verborgen door uitstekende en rotsachtige kliffen, die zich ieder moment openden om uitzicht te bieden op een nieuwe, wonderbaarlijke schoonheid.'

Die schoonheid is onveranderd gebleven. Het kleine haventje waar zeiljachten aanmeren ligt verstopt tussen steile rotskliffen. Het oerwoud rijkt tot aan de toppen van de hoge bergen van Nuku Hiva.

Tatoeages

Hun belangrijkste kunstvorm dragen Frans-Polynesiërs altijd met zich mee. De tatoeages van de Marquesas-eilanden zijn beroemd. De vormen hadden vroeger allerlei betekenissen, maar nu dienen de regelmatige vormen vooral als versiering.

De huid op de armen en benen, borstkas en rug wordt gebruikt als doek. Ook afbeeldingen van dieren worden veel gebruikt. De bewoners zijn trots op hun tatoeages. De inkt sluit aan bij hun woeste leefomgeving, waar ze zich zo diep verbonden mee voelen.

Polynesisch houtsnijwerk

Op het vlakbij gelegen eiland Ua Huka zie je waarom. Eeuwenoude rotstekeningen van de eerste bewoners van de Marquesas-eilanden zijn in de wanden van een slapende vulkaan gekerfd. Al eeuwenland leven er mensen op deze eilandjes aan het einde van de wereld.

Ua Huka is, samen met Nuku Hiva het centrum van Polynesische kunst. In de geïsoleerde valleien kom je langs kleine dorpjes als Hane, Hokatu en Vaipaee. Daar werken kunstenaars aan houtsnijwerk en rijk gedecoreerde speren.

Wilde paarden

De kunst in de krater van Vaikivi bereik je na een lange paardrijdtocht door het dichte oerwoud, dat als een klamme deken over Ua Huka ligt. Het eiland telt minder dan zevenhonderd inwoners. Er galopperen bijna drie keer zoveel wilde paarden over de vlaktes van Ua Huka.

Terwijl je stapvoets door de kleine dorpjes rijdt, krijg je van iedereen, jong en oud, een stralende glimlach toegeworpen. Bezoekers zijn zeldzaam en buitenstaanders worden warm verwelkomd in de kleine gemeenschap.

Magische eilanden

De eerste avonturiers dachten vooraf dat de 'inboorlingen' van de Marquesas-eilanden barbaren en kannibalen waren. Al snel zagen ze hoe vreedzaam en gastvrij de dorpen op Nuku Hiva werkelijk waren. Het is onderdeel van de magie van de Marquesas-eilanden.

De kleine eilandjes aan het einde van de wereld, met de woeste natuur. Haaien en dolfijnen onder water. Donkere grotten en dichte bossen. Een landschap dat uit de prehistorie lijkt te komen. En haar bewoners maken prachtige kunst en zijn vriendelijk, eerlijk en gastvrij. Dat contrast zorgt ervoor dat de Marquesas-eilanden al eeuwenlang volmaakt in balans zijn.

Wat is er te doen in de Marquesas archipel?

  • Snorkel met de honderden dolfijnen, die het hele jaar door rond Cape Tikapo zwemmen. Ze zijn gewend aan mensen en zwemmen rustig met je mee.
  • Bezoek de vele ateliers van traditionele kunstenaars en doe jezelf hun schitterende kunstvoorwerpen kado.
  • Bewonder Vaipo, de 350 meter hoge waterval in het hart van Nuku Hiva. Het water stort van zo hoog naar beneden dat het in een fijne mist is verandert als het de grond bereikt.
  • Galoppeer mee met kuddes wilde paarden op Ua Huka. Maak een rit over het strand, of trek door de jungle naar de rotstekeningen in de Vaikivi-vulkaan.
  • Zeil langs de minuscule eilandjes van de Marquesas-Archipel. Ua Pou, met haar kunstenaars, de witte stranden en kleine dorpjes van Tahuata en de groene vlaktes van Fatu Hiva.

Reizen Frans-Polynesië

Specialisten Frans-Polynesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner