Bora Bora als bestemming van een huwelijksreis is slechts voor enkelen weggelegd. Maar voor wie de eilandengroep van Frans-Polynesië weet te bereiken, staat een bijzonder verblijf te wachten.
Terwijl het vijfgangendiner op je balkon onder de sterren wordt opgediend, kijk je vanuit je hemelbed naar de vloer van je bungalow. Onder de glazen tegels zie je duizenden kleurrijke vissen wegschieten, op zoek naar voedsel tussen het koraal. Op Bora Bora ontmoeten de extremen van luxe en natuurlijke schoonheid elkaar.
Honeymoon bestemming
Bora Bora is de droombestemming van menig pasgetrouwd stel. Een klein, groen vlekje in de Stille Zuidzee, waar 's werelds meest luxueuze hotels overdaad tot een kunst hebben verheven. De resorts staan in privélagunes. De hutjes staan op palen in het ondiepe water van de lagune. Vanuit je slaapkamer daalt een trapje af naar de zee.
Dit alles wordt overzien door de bergtoppen van het vulkanische Bora Bora. Bedekt met ondoordringbaar oerwoud reiken ze naar de hemel. Het samenspel van de kalme zee en de woeste bergen zorgt voor één van de mooiste plekken op aarde.
Vanille orchideeën
Bora Bora behoort tot de Society-archipel, of Genootschapseilanden, een groep eilanden in Frans-Polynesië. Ook het beroemde Tahiti maakt onderdeel uit van de Society Islands. Voor veel mensen is Bora Bora onbetaalbaar. De prijzen zijn extreem. Maar gelukkig doen de andere eilanden van de Society-archipel niet onder in schoonheid. En je bent er zeker van dat je minder toeristen tegenkomt op Moorea, Huahine en Tahaa.
Zodra je op Tahaa uit de boot stapt, word je bedwelmd door een zoete geur. Onmiddellijk herken je de geur van vanille. Overal op het eiland staan de vanille orchideeën, die de eilandbewoners telen om het kostbare kruid te verkopen. De geur past bij de omgeving en de traditionele levensstijl van de Polynesische bewoners. Het leven gaat hier langzaam en zorgen zijn onnodig.
Verborgen baaien van Moorea
Verderop op Moorea, geldt hetzelfde. De bewoners zijn gewend aan de bezoekers, die vanaf het vlakbij gelegen Tahiti komen. Het is een boottochtje van ongeveer veertig minuten. Dan ben je in de verborgen baaien van Moorea, waar gracieuze mantaroggen zich ontspannen laten voeren door duikers en snorkelaars.
In deze baaien komt de bevolking aan het eind van de middag naar het strand om te pootjebaden. De stranden zijn minder oogverblindend dan op het nabijgelegen Bora Bora. Maar in het zand speelt zich het echte eilandleven af.
Traditioneel Polynesië
Op een paar honderd meter afstand, aan de rand van de kalme lagune, staan houten huisjes. Ze lijken midden in de zee te staan. Er omheen ligt een strook glinsterend zand. De hutjes staan op uitstulpingen van het rif, die duizenden jaren geleden boven water kwamen te liggen.
Aan de ene kant ligt de spiegelgladde lagune, aan de andere kant slaat de branding van de Stille Oceaan stuk op het parelwitte strand. Binnen drie minuten loop je rond het eilandje. Er is niemand anders behalve jij.
De Society-archipel is haar ziel niet verloren. Bora Bora is het eiland van de ongekende luxe, waar iedere wens waarheid wordt. Maar Moorea, Tahaa en al die andere kleine, soms onbewoonde, eilandjes zijn trouw gebleven aan hun Polynesische traditie. Waar luxe niet nodig is, omdat de zon, de zee en het strand eenvoudigweg niet te overtreffen zijn.
Wat is er te doen op Bora Bora en de Society-archipel?
- Snorkel met mantaroggen in de lagune van Moorea. Je krijgt wat eten mee en de roggen glijden vanzelf op je af. In het heldere water heb je tientallen meters zicht.
- Luier een dag op je eigen privé-eiland. Boven het rif steken minuscule onbewoonde eilandjes uit, de zogenaamde motu's. Veel vissers brengen je er graag even heen.
- Geniet van de ongekende luxe op Bora Bora. De vijfsterrenhotels en resorts staan in de mooiste baaien en leveren elke mogelijke luxe.
- Neem de boot van Tahiti naar buureiland Moorea. Het tochtje is kort en spotgoedkoop. Binnen veertig minuten laat je de drukte van Pape'ete achter en stap je uit in het paradijs.
- Bezoek de Marae, heilige plekken waar de eilandbewoners eeuwen geleden hun goden aanbeden. Mensenoffers waren niet ongewoon. Marae liggen vaak op spectaculaire locaties.