Het schiereiland Coromandel is een plek waar de zee vol vis zit. Waar de golven perfect breken voor surfers. En waar je, als je een kuil graaft op Hot Water Beach, je een eigen kuuroord creëert.
Bij helder weer zien de bewoners van Auckland aan de horizon de Coromandel Peninsula liggen. Slechts een 55 kilometer brede zeestraat scheidt de stadsbewoners van het schiereiland.
De drukte van de stad en de paradijselijke rust van de Coromandel is echter een wereld van verschil. Op het schiereiland aan de noordoostkust van Nieuw-Zeeland staat alles in het teken van natuur, rust en relaxen.
Hairy Moehau
Het hele Coromandel schiereiland telt slechts vijf dorpen met meer dan duizend inwoners. Hoge kliffen vormen de westkust. Ze zijn bedekt met dichte bossen. In de baaien aan de oostkust liggen slaperige hippiedorpjes aan verlaten stranden.
Het hart van het eiland is een nationaal park, waar de massieve kauribomen hoogtes van vijftig meter kunnen bereiken. In de binnenlanden van het schiereiland stromen riviertjes, vol met forel. Vissers uit heel Nieuw-Zeeland komen naar de Coromandel. Vooral om te vliegvissen.
In bossen leeft volgens de legendes een vreemd wezen: de Hairy Moehau. Het enorme, harige, mensachtige wezen zou sinds de negentiende eeuw in het dichte woud zijn gesignaleerd.
Strandwandeling of surfen
De afstanden langs de kust van Coromandel maar klein zijn. De kustlijn leent zich dus prima voor een rustige strandwandeling.
Zo kun je net ten noorden van Tapu aan de westkust een wandeling maken door de Rapaura Watergardens: 26 hectare tuin met vijvers vol waterlelies.
Rijd daarna door naar Coromandel, waar op zaterdag de kleurrijke bewoners elkaar ontmoeten op de markt. Maak de oversteek naar Whitianga aan de oostkust, een relaxed surfdorp met zevenhonderd inwoners.
De oostkust van de Coromandel is gezegend met een paar van de beste surfbreaks van Nieuw-Zeeland. Na het surfen, kun je bijkomen in de funky beachbars aan het strand.
Hot Water beach
Whitianga is de ideale uitvalsbasis om de rest van de oostkust te verkennen. Vlakbij ligt de Cathedral Cove. De grot ligt tijdens vloed onder water, maar bij een laag getij kun je de holle rots van binnen bekijken.
Iets zuidelijker combineert Haihei spierwitte stranden met een kalme zee. Voor de kust ligt een eiland dat ervoor zorgt dat de zee vrijwel altijd rimpelloos in de baai ligt. Het strand wordt afgesloten door hoge rotswanden aan het begin en einde van de baai.
Het strand verbergt hier echter iets bijzonders: een ondergrondse rivier voert heet grondwater af naar de oceaan. Dit deel van Nieuw-Zeeland stond miljoenen jaren bekend om zijn vulkanische activiteit en nog altijd komt de hitte uit het binnenste van de aarde naar de oppervlakte.
Graaf op de stranden van Haihei tijdens eb een kuil en al snel borrelt het warme, mineraalrijke water op vanuit het zand. Hot Water Beach ligt tijdens het lage getij vol met mensen die hun eigen kuuroord hebben gecreëerd.
Wat is er te doen in Coromandel Peninsula?
- Graaf een kuil op Hot Water Beach totdat het warme water uit het zand omhoog spuit. Ga zitten en ontspan volledig in je eigen, natuurlijke hot spring.
- Wandel dieper en dieper de bossen van het schiereiland in. In deze donkere wouden kun je urenlang lopen zonder dat je iemand tegenkomt. Drink water uit de riviertjes en sla je tent op onder een huizenhoge Kauri-boom.
- Sip aan je biertje in een strandtent, terwijl je naar de surfers kijkt die de golven van de oostkust van de Coromandel trotseren.
- Ga tijdens eb naar Cathedral Cove en zie hoe het water langzaam weer bezit neemt van de donkere grot, totdat niets doet vermoeden dat er onder het wateroppervlak een enorme ruimte verborgen ligt.
- Geniet van de gerookte mossels in de restaurants van Coromandel, waar de chefs als geen ander weten hoe ze de zeevruchten klaar moeten maken.