Nieuw rif ontdekt in Australië
Verborgen achter het wereldberoemde Great Barrier Reef hebben wetenschappers een enorm nieuw rif ontdekt. Dit rif aan de oostkust van Australië lijkt uit ongewone ronde hopen in de vorm van een donut te bestaan.
Hoewel wetenschappers al sinds de jaren ’70 en ’80 van het bestaan van deze geologische structuren afwisten, is nu pas bekend geworden hoe de vorm en grootte van deze structuren in elkaar zit. Wetenschappers van de James Cook University, de University of Sydney en de Queensland University of Technology hebben hiervoor gebruik gemaakt van de laser gegevens van de Royal Australian Navy.
Halimeda bioherms
De data onthulden dat de ontdekte ringen ongeveer 200 tot 300 meter breed en tot tien meter diep zijn. Dr. Robin Beaman van de James Cook University heeft laten weten dat de diepe zeebodem achter het bekende koraalrif de wetenschappers enorm heeft verbaasd.
De ringen onderwater zijn zogenaamde ‘Halimeda bioherms’. Dit zijn een soort rif-structuren die zich door de groei van algen (Halimeda) aan elkaar hechten in bioherms.
Aantasting
Het Great Barrier Reef is een van de meest populaire plaatsen om te bezoeken tijdens een reis door Australië. Maar de zorgen om de gezondheid van het rif als gevolg van klimaatverandering en toerisme nemen al jaren toe.
De ontdekking van het nieuwe rif maakt de discussie over de kwetsbaarheid van het rif en klimaatverandering nog belangrijker. Halimeda kan gevoelig zijn voor de verzuring en opwarming van de oceaan. De vraag is nu of de Halimeda bioherms hier al door zijn beïnvloed en zo ja, in welke mate.