Sinds de Tweede Wereldoorlog is er sprake van een nieuwe vorm van religie op veel Polynesische eilanden. Rondom de vracht van vliegtuigen is een complete cultus ontstaan: de cargo cult. In Vanuatu zijn tegenwoordig nog twee andere cults populair: de John Frum en prins Philip cult.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de inwoners van Vanuatu in aanmerking met Japanse en Amerikaanse militairen. Zij brachten met hun vliegtuigen enorme ladingen vracht aan land. De eilandbewoners begrepen niet waar dit vandaan kwam. Zij zagen de vracht als geschenken van voorouders.
Na de oorlog werden de luchthavens gesloten en kwam er amper vracht binnen. Met behulp van magie en religieuze rituelen probeerden de Vanuatuanen nieuwe vracht aan te roepen. Hierbij bouwden zij complete luchthavens en voorwerpen na, zoals koptelefoons. Ook deden zij alsof ze de apparaten bedienden.
De afgelopen jaren na de oorlog zijn de meeste cults verdwenen. Maar twee zijn nog erg aanwezig, waarbij ook personen worden aanbeden. Dit zijn de John Frum cult, en de cult omtrent prins Philip, man van de Britse Koningin Elizabeth.
John Frum
De religie omtrent Frum is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstaan. Wie John Frum precies is, is onbekend. Hij wordt zowel als een blanke en donkere man beschreven. In één verhaal wordt gesproken over een god die zich in westerse kleding stak. Een ander verhaal stelt dat John Frum een hallucinatie door het drankje kava was.
Frum beloofde de inwoners van Vanuatu eten, voedsel, kleding en andere producten. Met de komst van Amerikanen gedurende de Tweede Wereldoorlog kwamen deze ook daadwerkelijk. De Vanuatuanen associeerden dit met John Frum en zagen de vracht als een geschenk van hun voorouders.
Tanna leger
De bewoners van het eiland Tanna begonnen vervolgens alles wat de Amerikanen deden na te bootsen. Ook werd het 'Tanna Leger' gevormd. Dit is een organisatie die zich bezig houdt met de John Frum religie. Zij hebben speciale rituelen en komen samen in militaire parades. Hierbij dragen zij verf op het gezicht en bepaalde kleding.
Aanhangers van het John Frum geloof zijn ervan overtuigd dat hun Messias terug zal keren. Dit zal gebeuren op 15 februari, al is het jaartal onbekend. 15 Februari staat in Vanuatu bekend als John Frum dag.
Prince Philip Movement
Met de komst van prins Philip, de man van de Britse koningin Elizabeth, werd een nieuwe cargo cult geboren. Philip wordt gezien als de broer van John Frum en de zoon van een berggeest.
Volgens de legende heeft de goddelijke zoon lange afstanden afgelegd om een machtige vrouw te trouwen. De Britten en Amerikanen spraken met respect over de Britse koningin. De Vanuatuanen trokken hierdoor de conclusie dat haar man de zoon uit de legende moet zijn.
Met het bezoek van het koninklijk paar aan Vanuatu in 1974 werd deze gedachte versterkt. De lange, blanke prins kwam overeen met de figuur uit de legende. Sindsdien wordt hij aanbeden als een goddelijk wezen.
Alhoewel Cargo Cults tegenwoordig sterk aan populariteit verliezen, is 15 februari nog steeds een nationale feestdag. Veel aanhangers van de John Frum Cargo Cult geloven dat op die dag hun Messias naar Vanuatu komt.