Op het Vanuatu-eiland Malakula delen de eilandbewoners alles met elkaar. Kava-drank en varkensvlees worden onderling verdeeld. Niet zo lang geleden aten ze echter ook elkaar op.
Malakula is vrijwel volledig bedekt met ondoordringbare jungle. Op dit eiland in de stille oceaan met twee banken en één postkantoor leven dertigduizend mensen die samen dertig talen en honderden dialecten spreken.
Eerlijk alles delen op Malakula
De dichtbeboste heuvels verdelen het eiland Malakula in tweeën. Het onbegaanbare hoogland in het westen en zuidwesten is nauwelijks bewoond. Slechts 1.500 mensen wonen er in bijna volledige afzondering.
De kustgebieden in het oosten van Malakula zijn beter toegankelijk. Daar kun je een paar dagen in één van de traditionele dorpen verblijven. Hier, vrijwel zonder luxe, zie je hoe echt geluk niets met materieel bezit te maken heeft.
Malakula op z'n Frans
In de kleine dorpjes is het leven weinig veranderd sinds James Cook in de achttiende eeuw voor het eerst aan land kwam. De naam Malakula lijkt ook uit die tijd te stammen.
Franse zeelieden dooptenhet eiland 'Mal e Cul.' Letterlijk betekent het: pijn in het achterste. Hoe de Fransen aan die pijn kwamen is niet bekend.
Utopie
Het leven op Malakula lijkt namelijk allerminst zwaar. De cultuur op Malakula is gebaseerd op samenwerking. Eigen bezit is niet belangrijk en iedereen helpt elkaar. Wat als een utopie klinkt, is op Malakula werkelijkheid.
In de kleine dorpjes van Lamap, een verzameling nederzettingen in het noordoosten van het eiland, is te zien dat het systeem werkt: nergens ter wereld zijn de mensen zo vriendelijk, gastvrij en gelukkig als op Malakula.
De bewoners leven van de jungle, die ze hun tuin noemen. Hier zoeken ze naar gewassen, die ze rond hun rieten hutjes op kleine schaal verbouwen. Kippen, koeien en vooral heel veel varkens scharrelen rond. Kinderen spelen op het strand, terwijl de mannen vanuit hun kano's aan het speervissen zijn.
Kava drinken
De dorpjes hebben geen elektriciteit en vaak geen stromend water. 's Avonds komen de dorpelingen rond een kampvuur bij elkaar om Kava te drinken. Het groezelige goedje geeft een ontspannen en vrolijk gevoel.
Je wordt zelfs een beetje beschouwelijk van de Kava, maar zelfs dan kun je enkel concluderen dat de vrolijkheid van de mensen en de schitterende natuur Malakula tot een paradijs maken.
Big Namba, Small Namba
In de uitlopers van de heuvels van Malakula wordt de natuur wilder en lastiger begaanbaar. Over de zwarte vulkanische grond stromen beekjes en rivieren. Ze monden uit in watervallen en verborgen meren. In dit woeste gebied wonen de Big Nambas en de Small Nambas. Het verschil tussen de twee stammen is de grote van hun Namba, de peniskoker.
Kannibalen
De primitieve Namba stammen leven diep verscholen in de jungle een vredelievend bestaan. Malakula was berucht onder zeelieden. Kannibalisme was lang onderdeel van de rituelen van de Nambas.
Sinds 1969 niet meer. Nu kun je de plekken bezoeken waar de stammen hun gruwelijke rituelen uitvoerden. Al zijn veel plekken niet langer intact.
Varkens vangen
De duistere geschiedenis van Malakula blijft verborgen onder de groene deken die het eiland bedekt. De kust lonkt iedere bezoeker richting zee, waar je snorkelt boven schitterende koraalriffen of zwemt met dolfijnen.
Maar het echte Malakula vind je in een van de dorpen. Waar de bewoners gelukkig zijn op een manier waar westerlingen met hun jachtige bestaan slechts van kunnen dromen. Daar zie je hoe een heel dorp lachend één van de varkens probeert te vangen, zodat iedereen 's avonds kan eten.
Wat is er te doen op Malakula?
- Breng een paar dagen door in de kleine dorpjes van Malakula. Je maakt kennis met de levensstijl die de bewoners van Vanuatu zo gelukkig maakt: iedereen helpt elkaar. Als jij ook de handen uit de mouwen steekt, ben je binnen de kortste tijd populair.
- Bezoek de Big Nambas en Small Nambas. Deze stammen leven nog een traditioneel leven in de jungle. Traditie, respect en religie bepalen het dagelijks leven. Bezoekers zijn welkom en ook hier lijken de mensen allemaal volmaakt gelukkig.
- Vlakbij Malakula liggen de Maskylenen, een kleine eilandengroep ten zuidoosten van Malakula. Het water is hier kraakhelder en de stranden verlaten. Het is een favoriete plek van dolfijnen, die rustig naast je blijven zwemmen als je gaat snorkelen.
- Maak lange wandeltochten. Door de jungle van noordwest Malakula zijn wandelpaden uitgezet, die langs traditionele dorpen voeren. Neem een tent mee en je kampeert 's nachts aan de voet van een waterval.
- Neem een kijkje in de donkere geschiedenis van Malakula. Duistere rituelen, kannibalisme en tovenarij speelden lange tijd een grote rol in het dagelijks leven van de eilandbewoners.